Het “weerbaar” maken van het bos

Hoe zorgen we ervoor dat een bos weerstand heeft tegen besmetting door exotische soorten? Dit is te bereiken met een aantal strategieën, die echter alleen op de lange termijn (5-10 jaar) effect kunnen sorteren.

1. Schaduwbomen

Door te zorgen voor voldoende schaduw op de bosbodem krijgen de zaden van de invasieve exoten minder snel een kans en is met een beperkte hoeveelheid onderhoud (handmatig uittrekken of spitten van zaailingen) het evenwicht tussen de soorten in stand te houden.

Lichtboomsoorten zijn o.a. de grove den, zomereik, berk, lijsterbes, gewone vogelkers en vuilboom. Deze geven onvoldoende schaduw om de Am. vogelkers te remmen.
Schaduwboomsoorten zijn linde, beuk, esdoorn, tamme kastanje en hazelaar die doorgaans kunstmatig aangeplant moeten worden en pas na meerdere jaren effect zullen hebben.

Zie ook Vogelkers.nl

2. Bodembedekking

Een bosgras als bochtige smele is een ideale oplossing die sterk remmend werkt op het uitzaaien van exoten. Deze grassoort met dunne,sprietige halmen dankt zijn naam aan de vorm van de graszaden en is bijzonder effectief om de ontkieming van zaden van bomen en struiken tegen te gaan, waardoor een halfopen bos in stand blijft met weitjes voor begrazing door reeën en herten.

Voorbeelden van weerbaarheid

Als voorbeeld trof ik in een bos met grove den en hier en daar een douglas met daartussen velden bochtige smele plotseling een dicht bosje (minder dan 10 meter doorsnede) jonge vogelkers aan. Het bevreemdde dat er vrijwel nergens iets stond en dan plotseling een groepje zaailingen!? Ik dacht nog even dat het misschien een bijzonder populaire slaapboom was van vogels die de zaden daar uitgepoept hadden. Maar nee, toen ik omhoog keek stond ik onder een grote vogelkers die zo'n 17 meter hoog bleek te zijn (30 cm doorsnede en waarschijnlijk tussen de 25 en 30 jaar oud). Deze boom had jarenlang duizenden bessen laten vallen en daar waren er toch maar tientallen van ontkiemd in de directe omgeving.
Grappig genoeg hadden professionals met kettingzagen en gif op 5 meter afstand van de grote boom 2 jaar eerder een vogelkers van nog geen 5 cm doorsnede omgehaald... terwijl ze de grote boom niet opgemerkt hadden.

Door het bos de bomen niet meer zien komt vaker voor. Zo merkte een collega een keer op “Er ligt hier allemaal blad van een vogelkers... maar ik zie geen struik...”.. Ik keek ook rond en begon te lachen... “Je staat er met je rug tegenaan...”. Nog zag ze het niet, want het was een joekel van 20 cm doorsnede, niet de struik waar ze naar zocht.

Weerbaar na kaalslag?

Een open vlakte is nog kwetsbaarder dan een bos, bv. na kaalslag. Om een natuurlijk biotoop te creëren kan bv. ook geplagd worden, waarbij gras en humus weggeschrapt worden, waardoor alleen specialistische soorten, zoals heide, een kans krijgen. Verder zullen pioniers, zoals berken, zandgrond snel bevolken. Je kan zo'n gebied niet zo maar weerbaar maken en zal met begrazing en het handmatig verwijderen van zaailingen de situatie onder controle moeten houden. Op de Veluwe worden zo regelmatig de opkomende grove dennen gedund (het gebied wordt “geschoren”) door groepen vrijwilligers. Met zo'n ingreep blijft het terrein open, terwijl de biotoop minimaal verstoord wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten