Omzagen en de stobben met gif behandelen

Een omgezaagde boom ("laag afzetten" in het jargon van de bosbeheerder) loopt meestal weer uit. Bovendien vormt zich meestal geen mooie stam meer maar een wilde rozet van uitlopers. Daarom wordt gif gebruikt om de stobbe na het "oogsten" van het hout te doden.

De meeste soorten loofhout lopen uit en nogal agressief. Voor naaldbomen is een behandeling van de stobben met gif niet nodig omdat deze lopen na het laag afzetten niet meer uitlopen. 
Bv. de Am. vogelkers kan zonder behandeling met gif meer dan 10 jaar achterheen jaarlijks afgezaagd worden zonder dat dit de levensvatbaarheid van de plant aantast. Om die reden wordt gif ingezet om de stobben te doden.
Meestal wordt het product RoundUp (glyfosaat) ingezet dat toxisch is en een plantenhormoon bevat waardoor de plant niet meer uitloopt maar alle energie aanwend om wortels te vormen waardoor de plant zich letterlijk dood groeit. Toch wordt regelmatig waargenomen dat ook oude stobben na jaren toch weer voorzichtig uit beginnen te lopen, mogelijk door onzorgvuldige toepassing van het gif (te weinig of onder niet optimale omstandigheden).

Niet iedereen mag zomaar met gif (meestal RoundUp) werken. De milieuwet schrijft voor dat alleen gecertificeerde personen hiertoe gemachtigd zijn met forse boetes als de vereiste opleiding ontbreekt. Toch wordt hier nog regelmatig de hand mee gelicht en acht met het voldoende dat er één gediplomeerde kracht aanwezig is naast vrijwilligers (bv. school- of bedrijfsgroepenj) die geen enkele ervaring hebben. Daarnaast werken ook de vrijwilligers met een opleiding van 2-3 dagen niet altijd even verantwoord met het gif.
Bekend zijn de effecten van RoundUp op met name amfibieën die door het gif vergroeiingen aan ledematen kunnen vertonen.

Aan het correcte gebruik van een gif als RoundUp zijn ook voorwaarden gesteld. Zo moet het gif direct na het afzetten aangebracht worden (anders is er geen opname), is de effectiviteit beneden de 8 graden Celsius onvoldoende en moet het een aantal uren na het aanbrengen van het gif op de stobben droog blijven. Met dit laatste houden ook professionals nogal eens (onder tijdsdruk) onvoldoende rekening met gevolg dat het gif deels tevergeefs toegepast is en meer van de stof in het grondwater terecht komt.

Het verwijderen van de zaaddragers is een eerste stap bij sanering, maar vaak slechts een deel van het verhaal. De zaden in de bodem (de zogenaamde “zaadbank”) kunnen over meerdere jaren nog uitlopen en de zaailingen dienen handmatig verwijderd te worden. Zonder nazorg kan je elke(!) 5 tot 10 jaar de oorspronkelijke behandeling herhalen met steeds meer gif in de natuur en restanten in het grondwater. Bovendien is het gebruik van gif bij kleinere struiken (minder dan 2-3 cm doorsnede) weinig effectief omdat op de stobbe onvoldoende werkvlak voor het aanbrengen van gif aanwezig is om voldoende opname te garanderen. Om dit laatste te bevorderen wordt de struik soms deels ingezaagd en omgebogen waarbij door het splijten van de stam een groter vlak voor het aanbrengen van gif ontstaat.

Helaas houden veel professionele bosbeheerders vast aan de aanpak met gif “bij gebrek aan beter”. Maar er zijn wel degelijk alternatieven zoals onder aangegeven is in het artikel
Bestrijding van exoten. Alleen zijn die qua kosten nauwelijks door betaalde krachten uit te voeren maar bij uitstek door vrijwilligers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten