Aangereden wild

Er worden jaarlijks duizenden dieren slachtoffer van het verkeer. En soms is zelfs een boskabouter de klos... en die wordt daar knap wild van.
Bos uit, linksaf bij de kleine rotonde voor het laatste stukje naar huis... en een beunhaas in een geel busje zit naar rechts te kijken, terwijl het verkeer op de rotonde van links komt. Ik denk nog... die remt wel... maar nee... en KLENS tegen de zijkant van de installateur die mogelijk wat te vaak met z'n vingers in het stopcontact gezeten had.
Het voorwiel dubbel geklapt, arm geschaafd en een bult op het rechterbeen... en bloedlink!!! Maar goed dat ik geen bijl bij me had, want ik had het liefst de beunhaas een kopje kleiner gemaakt... Dus het bleef bij het met stemverheffing vragen of hij “stront in z'n ogen had”. Verweer: “Ik keek naar rechts...”. Beste beunhaas, op een rotonde komt alle verkeer van LINKS en verder dien je te letten op de haaientanden die de voorrang aangeven!

Enfin, direct door naar de fietsenwinkel 300 meter verder en de onverlaat de reparatie laten betalen. Maar liefst 136 euro's voor een nieuwe velg en spaken want de naaf met trommelrem was nog te gebruiken. De voorvork leek het overleefd te hebben, maar helemaal de oude is de fiets niet meer. Tja, je kan de politie er wel bij halen, maar wat doet die tegenwoordig nog behalve lastig zijn...

Wat doen mensen toch allemaal achter het stuur? Van alles... behalve uitkijken en sturen. Als ze niet met de vinger in de neus zitten, dan wordt er nog wel gebeld (vaker met dan zonder handen), smsjes gelezen en verstuurd, naar de tomtom geloerd, make-up aangebracht en gekletst (s.v.p. niet praten met de bestuurder!) en god mag weten wat verder nog. Opletten en sturen zijn bijzaken van het autorijden... Hoog tijd voor een auto die zichzelf bestuurt, dan kan de eigenaar Facebooken op de achterbank.

Voor veel dieren wordt ook niet geremd en er wordt te hard gereden op onverlichte wegen, waardoor er veel slachtoffers vallen. Hoeveel? Exacte cijfers zijn niet bekend, maar diverse bronnen geven aan dat het gaat om tienduizenden dieren per jaar! Dat zijn vogels, knaagdieren, vossen, dassen, reeën, herten, etc. De dieren die in één klap doodgereden worden hebben soms nog mazzel, want de gevallen waarbij de verkeersslachtoffers uren, zo niet dagen liggen te creperen zijn legio. Stoppen om een dier te helpen komt slechts zelden voor.

Vaak komen de bestuurders weg met geen of minimale schade (tenzij een hert of zwijn slachtoffer is), maar soms is er veel schade en soms is ook een mens slachtoffer van het feit dat mensen en dieren het asfalt niet veilig kunnen delen.
En dan hebben we het alleen nog over wilde dieren om maar te zwijgen van het legertje katten en de nodige honden die jaarlijks door ons rubber en blik omkomen. “Opzij, opzij, opzij... ik heb verschrikkelijke haast...” om met Herman van Veen te spreken. En toeteren, schelden en vingers opsteken, als er iemand voor een paar milliseconden vertraging zorgt door het lef te hebben de weg over te steken of zo.
Fietsers zijn zo goed als vogelvrij en boskabouters hebben kennelijk te veel schutkleur, als ze zich snel van het bos naar hun hutje willen verplaatsen.

Rij voorzichtig en wacht u voor overstekende bomen (en boskabouters)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten