De blanke top

Tijdens mijn vakantie aan de kust was weer goed te zien dat “de blanke top der duinen” niet zo blank meer is. Plaatselijk zijn de duinen behoorlijk groen gekleurd door de vogelkers. De wortels zijn natuurlijk goed om het zand bijeen te houden, maar uiteindelijk is de monocultuur van de vogelkers niet gewenst.

Het was wel positief om te zien dat dit jaar door vrijwilligers gewerkt is aan de bestrijding. Op een aantal plaatsen lagen gerooide struiken en aan de bladeren was te zien dat er over een aantal weken gewerkt was. Zo te zien zijn de struiken omgetrokken met menskracht en de dikkere wortels met een snoeizaag doorgesneden. Dat laatste is natuurlijk niet goed voor het zaagblad (in het zand?), maar de bestrijding mag wel een paar zaagjes kosten. De spade wordt zo te zien nog niet ingezet bij het rooien in de duinen en is mogelijk in het zand wat lastiger te gebruiken.

Wel moeten de vrijwilligers c. q. de opdrachtgever (SBB) oppassen dat niet alleen de “stoere” grote struiken gerooid worden, maar dat er ook op de kleintjes (de zaailingen) gelet wordt. Anders blijft het dweilen met de kraan open.
Ook de stobbe van een enkele laag afgezette struik was te zien, niet met gif behandeld, maar die was uiteraard uitgelopen en moet uiteindelijk uitgespit worden.
De gerooide struiken waren her en der neergegooid, soms deels op de paden en dat is nergens nodig voor. De gerooide struiken kunnen makkelijk op een hoop gegooid worden en desgewenst zelfs afgevoerd worden.

Ook het ringen van de grotere bomen is een techniek die SSB in de duinen kennelijk nog niet toepast. Jammer, want er waren voldoende grotere bomen van meer dan 10 cm doorsnede te zien, waar deze techniek goed toe te passen zou zijn. Met de hand zijn deze knapen haast niet te rooien, maar het ringen vergt maar een paar minuten behandeling en een paar keer controle op uitlopers onder de ring. Op die manier krijgt je de grote zaaddragers binnen een jaar onder de knie.

Enfin, hopelijk zien we tijdens de vakantie volgend jaar de effecten van de noeste arbeid aan de vogelkersbestrijding in het duin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten